קרן דניאלי

קרן דניאלי > בתקשורת > טיפולי פסיכולוגיה חינם למיעוטי יכולת

טיפולי פסיכולוגיה חינם למיעוטי יכולת

"קליניקת דניאלי", תפתח ותעניק טיפולים חדשניים לאנשים ולקהילות אשר מתמודדים עם טראומה ועם אובדן. 

אוניברסיטת בר-אילן תרחיב את הטיפולים הפסיכולוגיים לטראומה ואבדן, המוענקים בחינם למיעוטי יכולת במסגרת הקליניקה שפעילה במחלקה לפסיכולוגיה, כך הודיעו ראש המחלקה, מנהל הקליניקה ונשיא האוניברסיטה בטקס שנערך במחלקה בשבוע שעבר.

הדבר מתאפשר הודות לתמיכה מיוחדת שהוענקה למחלקה, ע"י "קרן דניאלי", לזכרה של דניאלי זוננפלד ז"ל, מתנדבת במחלקת האונקולוגיה בביה"ח שניידר, שנהרגה בשובה מהתנדבותה לפני כשנתיים והיא בת 20. לאור זאת, הקליניקה תיקרא מעתה ואילך "קליניקת דניאלי".

פרופ' טוביה פרי, חבר סגל המחלקה לפסיכולוגיה ומנהל הקליניקה, הסביר באירוע את הייחודיות של הטיפול המוענק בקליניקה אשר זכה לכינוי "הטיפול הנרטיבי". לדבריו, המטפלים בקליניקה מסייעים למטופלים להכיל את הטראומות שעברו באמצעות יצירת נרטיב מסודר וברור של האירוע הטראומתי שחוו ושילובו בתודעתם כחלק – שלילי אמנם אך ניתן להכלה – מהסיפור הכללי של חייהם.

פרופ' פרי סיפר כי, לפי מחקרים שנערכו בנושא, עצם העובדה שהמטופל רואה ומרגיש כיצד המטפל חווה יחד איתו את הטראומה וכיצד המטפל מצליח להכיל אותה יש בה השפעה חיובית על המטופל ותמיכה ביכולת שלו להכיל את הטראומה שלו בעצמו.

טיפול באנשים ובקהילות שמתמודדים עם אובדן

"קליניקת דניאלי", על 8 מטפליה, תפתח ותעניק טיפולים חדשניים לאנשים ולקהילות אשר מתמודדים עם טראומה ועם אובדן. הקליניקה עתידה לייצר ערוץ של הזנה הדדית בין המחקר שנערך באוניברסיטה לבין הטיפול שנערך בקליניקה ותהווה מוקד ידע תיאורטי וקליני אשר יופץ לשטח באמצעות המטפלים הלומדים באוניברסיטה.

הקליניקה תעניק סיוע לצעירים ולמבוגרים שאיבדו את יקיריהם במחלה, בתאונה או כתוצאה ממוות טבעי, וכן לנשים שחוו לידה שקטה, חיילים ואזרחים נפגעי טראומה ובני משפחותיהם של חיילים שנפלו. כ-70% מבין אלפי המטופלים שטופלו בקליניקה עד היום דווחו על שיפור משמעותי.

הרב פרופ' דניאל הרשקוביץ, נשיא האוניברסיטה, ציין בנאומו כי לחינוך ישנם שני חלקים: החלק הלימודי והחלק האישיותי. פרופ' הרשקוביץ ציין כי חז"ל מבחינים בין שני החלקים הללו. בעוד החלק הלימודי טעון שינון מתמיד ו"אינו דומה שונה פרקו מאה פעמים לשונה פרקו מאה ואחד", הרי שעל החלק האישיותי אומר הכתוב "חנוך לנער על פי דרכו, גם כי יזקין לא יסור ממנה".

בדבריו עמד הרשקוביץ על חשיבות החינוך בחלק האישיותי עד כי רואים אנו שיהושע בן-נון נבחר להמשיך את משה לא מפני שהיה הידען שבכולם אלא מפני שהיה "נער לא ימיש מתוך האוהל". בנקודה זו ציין הרשקוביץ את האנושיות והחום של משפחתה של דניאלי ז"ל, כפי שהדבר בא לידי ביטוי גם בחינוך שלה ובאישיותה עצמה.

באירוע השתתפו גם: סבה וסבתה של דניאלי ז"ל, מר משה וגב' ג'ני זוננפלד, פרופ' יוסף פרס, מנכ"ל בית החולים שניידר, ידיד המשפחה הרב פרופ' יעקב דולינגר, הרב שבתי א' הכהן רפפורט, ראש בית המדרש של המכון הגבוה לתורה באוניברסיטת בר-אילן, פרופ' גיל דיזנדרוק, ראש המחלקה לפסיכולוגיה, פרופ' אילנית חסון-אוחיון, ראש המגמה לפסיכולוגיה שיקומית ומנהלת שותפה של הקליניקה לשירות הקהילה, הרבנית ד"ר ציפורה שפירא, אשת הרב משה שפירא זצ"ל, רבו וידידו הקרוב של מוטי זוננפלד, ופרופ' רות פלדמן, אשר שמשה שנים רבות כחברת סגל המחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה.

לצד "קליניקת דניאלי", הקרן לזכרה של דניאלי זוננפלד ז"ל תומכת בכארבעים פרוייקטים נוספים בתחומי הרפואה, החינוך והרווחה, לזכרה. ביניהם, 'פרס דניאלי' המוענק מדי שנה לרופאים וצוותיהם על אמפתיה ויחס יוצא דופן למטופלים, 'צוות דניאלי' המביא את הטיפול הרפואי אל תוך בתיהם של ילדים חולי סרטן, 'מדרשת דניאלי' המציעה לנערות הכנה לשירות לאומי, 'בשביל דניאלי' המסייע לנערות בסיכון להשתלב בשירות הלאומי, 'גרעין דניאלי' – גרעין חברתי-תורני של בני נוער בעיר עכו, 'בנועם דניאלי' המסייע בהקלת הבירוקרטיה של הרבנות בהליך רישום הנישואין, מלגות לסטודנטים לרפואה באוניברסיטת בר-אילן, ועוד.